Archívum

Tervszerű romantika

Jim Mueller April 28, 2020

Hogyan tarthatod fenn a szenvedélyt a kapcsolatodban?

Amikor Sherivel nyilvános előadást tartunk, majdnem mindig elmondjuk, hogy sose volt romantikusabb a kapcsolatunk, mint most. Aztán én összehúzom magam, amikor Sheri eggyel tovább megy, és azt mondja: „Kevés pár mondhatja el 25 év után, hogy a nemi életük jobb, mint valaha!”

Én nem pont úgy mondanám, ahogy Sheri, de igaza van. Az évek során a kapcsolatunk mélyebbé, őszintébbé, értékesebbé vált.

Ennek hatására fellélegezve, új reményekkel szoktak beszélgetni velünk olyan házaspárok, akik aggódtak, hogy megfakul a szerelmük. Bíztatást és megkönnyebbülést jelent nekik, hogy egy pár, amely előttük jár az évek száma szerint, lehet még mindig szerelmes.

A jegyespárok közt gyakori a félelem, hogy a szerelmük megkopik a hónapok és évek során. A házasság előtt álló párok nem szeretnék, ha a mai vonzalmuk és várakozásuk holnapra hűvös beletörődéssé váljon. Tudni akarják, hogyan lehet mégis elkerülni az romantika elkerülhetetlennek látszó csökkenését.

Íme, így tarthatod fenn a szenvedélyt a kapcsolatotokban.

Legyen rendben a lelkiség

Mi 10 év után érkeztünk el a fordulóponthoz. Egy rossz pénzügyi döntés miatt mindketten közömbössé és távolságtartóvá váltunk, és nagyon közel kerültünk ahhoz, hogy a házasságunk összeroppanjon. Sűrűn emlegettük a „csőd” és „válás” szavakat. Napokkal a törés előtt Isten időzítése elvitt minket egy gyülekezetbe, ahol néhány hét alatt lelki igazságokat fedeztünk fel. Rájöttünk, milyen fontos Isten bevonni a házasságunkba, és hogy hogyan lehetünk személyes kapcsolatban Vele.

A Biblia hangsúlyozza az egyén lelki állapotának a jelentőségét – és annak a fontosságát, hogy férj és feleség között meglegyen a lelki összhang. Nem lehet optimális a házasság, ha ebben nincs egység köztetek.

Ott kezdődik, hogy tárgyilagosan fel kell mérnetek a lelki hogyléteteket. Ahhoz, hogy a házasság igazán működjön és igazi intimitást nyújtson, Istennek kell állnia a kapcsolatotok középpontjában. Ha Hozzá fordultok mint erőforráshoz, Ő megszilárdítja a kapcsolatotokat és közelebb hoz egymáshoz. Tovább visz az egyszerű, emberi intimitásnál: a lelki intimitásig.

Szolgáld a párodat

Mielőtt igazán megértettem, mit jelent Sherit szolgálni, azért kedveskedtem neki, hogy kapjak valamit cserébe. Ha például lemostam a kocsiját, számítottam rá, hogy csokis sütit süt nekem. Vagy, amikor bevásároltam, bíztam benne, hogy élvezetes lesz az estém. Bár ezek kimondatlan elvárások voltak, a háttérben mindig ott volt a remény, hogy jön a viszonzás Sheritől.

Az őszinte szolgálatkészség azt jelenti, hogy folyamatosan keresed, hogyan tudod szeretni, segíteni, támogatni, dicsérni, biztatni, védelmezni, megörvendeztetni a párodat – és aztán meg is tenni ezt a lépést, anélkül, hogy viszonzást várnál érte.

Ez nem mindig könnyű. A szolgálat lehetőségei sokszor akkor bukkan fel, amikor éppen nem vagy szolgálós üzemmódban. Szükséged van az a-párom-az-első gondolkodásmódra. Ne feledd: ő az első, te a második.

Néha a szolgálat kézzelfogható ajándékot vagy tettet jelent, de gyakran inkább egyszerű szavakat és a szeretet egyéb megnyilvánulásait.

Szolgáló szívvel szeretni a párodat: ez az egyik fő alapelv, amely megteremtheti a romantikát. Egymás szolgálatának a megtapasztalása a kölcsönös szeretetet fejezi ki, és megerősíti a kapcsolatotokat.

Szándékos spontaneitás

Jegyespárok sokszor elmondják: aggódnak amiatt, hogy a kapcsolatuk elveszti majd a spontaneitás szikráját. Megértem. Minél régebben vagyok házas, annál nehezebb spontánnak maradni. A napok rövidek, az élet bonyolult: kevés az idő a romantika kreatív fellángolásaira. Mit lehet tenni?

Az olyan szavak, mint terv, időbeosztás, találkozó, nem hangzanak túlzottan ösztönzően, de ha „spontán” romantikát akarsz vinni a kapcsolatotokba, frissíteni kell a szótáradat.

A telefonom tele van emlékeztetőkkel: évfordulók, születésnapok, elutazós hétvégék, virágrendelések, vacsorafoglalások, meglepetés nyaralások. Ha te is úgy vagy, mint én, az idő múlásával könnyen megfeledkezel az ilyen alkalmakról.

Ha beugrik egy romantikus ötlet, lépj azonnal! Foglalj asztalt, vedd meg a kártyát, hívd fel a feleséged, és mondd neki: „Szeretlek!” A virágüzletben tegeződöm az eladókkal.

Egy romantikus kaland lehet egzotikus, de lehet egyszerű is. Egy romantikus hétvége, randi vagy ajándék nem feltétlenül drága. Legyél ötletes! Egy csoki, fürdőolaj, gyertya, selyembugyi nem nagy összeg, de csodákat művelhet!

Néha komoly tervezésre van szükség. Sheri máig emlegeti, amikor meglepetésére egy limuzin vette fel a munkahelyén, és vitte el egy éjszakára négycsillagos wellness-hotelbe – persze együtt a szexi férjével. Ez a kaland jó sok előkészületet igényelt, de bőven megérte.

Vedd át a kezdeményezést, és tervezz egy meglepetés-délutánt, bízd a nagymamára a gyerekeket, vagy varázsold romantikussá a hálószobát. De a minimum, hogy heti egy estét tegyetek félre egymás számára – kell ez a rendszeres idő, hogy újra feltöltődjetek és egymásra hangolódjatok. Ennek elsőbbséget kell élveznie.

Lehet, hogy mindez nem hangzik valami spontánnak, de a romantika megőrzése a házasságban nem megy magától – tudatos tervezést, érzékenységet és gyakorlati lépéseket igényel.

 

Következő

Semmit sem érek

©2020 Timóteus Társaság. Minden jog fentartva.