Tanítványozás

Szeretnél tanítványozni, de nem tudod, hogyan?


"Amikor   (Jézus) -  a Galileai-tenger partján járt, meglátott két testvért: Simont, akit Péternek hívtak, és a testvérét, Andrást, amint hálójukat a tengerbe vetették, mivel halászok voltak. Így szólt hozzájuk: „Jöjjetek utánam, és én emberhalászokká teszlek titeket!” Ők pedig azonnal otthagyták hálóikat, és követték őt."

Máté 4:18-20

Amikor az emberek ezeket a verseket olvassák, gyakran az ragadja meg őket, hogy a halászok rögtön otthagyták a hálóikat. Ez valóban megdöbbentő/hatalmas dolog. Számomra viszont az az érdekes, amit Jézus ígér: megtanítja őket emberhalászokká válni.

Jézus elmondja az elsődleges célját, hogy miért is hívja el őket: "Halak helyett embereket fogtok összegyűjteni." Nemcsak Jézus útitársai vagy barátai lesznek, hanem szeretne nekik tanítani is valamit -  a tanítványozójuk lesz.

Megtanította őket, hogyan halásszanak embereket, de mint jó tanítványozó, oktatta őket más fontos dolgokra is.  Például arra, hogy hogyan imádkozzanak, ki a Szentlélek, mit tegyenek, ha Ő majd elmegy, milyen Isten szeretete, és így tovább.

Ahogy Jézus kétezer évvel ezelőtt elhívta a tanítványait, és tisztán elmondta a célját, nekünk is tisztán el kell mondanunk a célunkat, ha tanítványozni kezdünk valakit. Például így:

"Szeretném, ha rendszeresen találkoznánk, és közben megtanítanálak Jézus követésének az alapjaira."

"Szeretnélek meghívni hozzánk. Beszélhetnénk a Bibliáról, és arról, mit tanít Jézus a tanítvány szerepéről. A gyerekek fent játszhatnak, amíg beszélünk."

"A konferenciaterem nyitva van ebédidőben. Találkozhatnánk ott heti egyszer, mert szeretnélek megtanítani a Jézussal való járás alapjaira."

 

Hogyan kezdhetünk el valakit tanítványozni? Például úgy, ha a személyes kapcsolatainkban kezdeményezők vagyunk., Ezzel segíthetünk másoknak abban, hogyan hasonlítsanak jobban Jézusra. A megváltás egyszeri esemény. A tanítványozás azonban egy folyamat, egy kaland, amely során megosztjuk valakivel, mit tanultunk eddig a Jézussal való kapcsolatunkban.

„Jézus hozzájuk lépett, és így szólt: Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” Máté 28: 18-20

Ez a vers világosan megmutatja, hogy a tanítványozás nem csupán javaslat, és nem valami, amit akkor kell csinálnunk, ha már minden más célunkat elértük. A Szentlélek erejéből el kell mondanunk Jézus Krisztus jó hírét, és tanítványoznunk kell másokat.

Megfontolandó:

  1. Mit gondolsz arról, hogy valaki mást taníts arra, hogyan növekedjen a Krisztussal való kapcsolatában?
  2. Tudnád-e használni az egyik fenti mondatot, hogy valaki felé kezdeményezz ezen a héten?
  3. Van szabadidőd a naptáradban, hogy tanítványozz?

 

Ha szeretnél további segítséget kapni ahhoz, hogy tanítványozni tudj másokat, örömmel segítünk benne! Írj nekünk a kapcsolat oldalon keresztül, és a megjegyzésben jelezd, hogy tanítványozási segítséget kérsz!

©2023 Timóteus Társaság. Minden jog fentartva.