Csoportvezetés

Hogyan készüljünk kiscsoportos beszélgetés vezetésére?

A kiscsoportos beszélgetések célja nem más, mint az emberek lelki növekedése. Így az Igében való elmélyedés egy bibliatanulmányozás, vagy lecke alatt elengedhetetlen. Függetlenül attól, hogy előre megírt bibliatananyagot használsz, vagy a „kiscsoportos tanítás” sémáját, fontos, hogy alaposan felkészülj.

Ennek két fontos lépése van:

1. Dolgozd fel először a leckét te magad

Nem tudsz egy jó beszélgetést vezetni, és nem tudsz bemutatni a csoportodnak egy életet megváltoztató alkalmazást, ha te azt nem tanultad meg, és magad nem alkalmaztad.

Tanulmányozd a leckét, és kérd Istent arra, hogy tanítson az Igéjéből! Gondold át, mi az, ami nem megy, mi az, amit gyakorolnod kell még!. Kérd meg Istent, hogy mutassa meg, hogyan figyelhetsz Krisztusra azon keresztül, amit éppen tanulsz!. Ha át is éled, amit tanulsz, könnyebb lesz személyes példákat mondanod.

2. Készülj fel, hogyan mondod el a leckét a csoportodnak

Fuss át még egyszer a leckén, és gondold át, hogyan tudsz segíteni a csoportnak felfedezni, és alkalmazni az igazságokat!

 

Itt van négy pont, ami segíthet abban, hogyan vezesd az alkalmat:

1. Imádkozás

Függetlenül attól, hogy mennyire vagy biztos a csoportvezetői képességedben, folyamatosan kérd Istent, hogy vezessen a tervezés és a kivitelezés alatt is.

Elültethetsz egy magot és öntözheted is, de a növekedés Istentől jön. Elkészíthetsz egy briliáns leckét, de Isten az, aki megváltoztatja az életeket.

Tölts időt azzal, hogy Istent kéred, változtassa meg az emberek életét a csoportodban. Kérd Őt bölcsességért és a felkészülésben való iránymutatásért. Lehet, hogy órákat töltesz a leckére való felkészüléssel. A lényeg az, hogy Isten használja az Igéjét és a Lelkét, hogy benned és rajtad keresztül dolgozzon.

2. Találd meg a Nagy Ötletet

Miután elég időt töltöttél a lecke tanulmányozásával, foglald össze azt egy mondattal (ez a Nagy Ötlet): "Szerintem ennek a résznek a lényege a ________."

3. Határozd meg a konkrét célokat!

A lecke alapján válaszold meg a következő kérdéseket:

·       Mit szeretnék, hogy megértsenek, és elhiggyenek?

·       Mit szeretnék, hogy átéljenek?

·       Hogy szeretném, hogy Krisztusra reagáljanak?

 

Írd le a válaszaid a lecke elején! Ez majd segít abban, hogy irányítsd a kérdéseid, és jól oszd be az időtöket a lecke főbb pontjai között.

4. Találd ki a legjobb kérdéseket a csoportod számára!

Válassz olyan kérdéseket és tevékenységeket, amelyek segítik a csoport tagjait, hogy felfedezzék, és alkalmazzák a lecke igazságait.

Emlékezz:

·       Gondolkozz saját életedből vett példákon, amit meg tudsz osztani!

·       A harmadik pontban meghatározott pontokra élesítsd ki a leckéd!

·       Tartsd észben, hogy a csoport tagjainak maguknak kell felfedezniük és alkalmazniuk az igazságokat!

Összegzés

Időt szánni a kiscsoportos leckére való felkészülésre mindig kifizetődő befektetés. Imádkozz, miközben felkészülsz, és kérd Istent, hogy változtassa meg a csoporttagok életét! Kérd Őt, hogy vezesse a csoportot, miközben tanulmányozzátok a Bibliát, és hogy mutassa meg mindannyiótoknak, hogyan alkalmazzátok a tanultakat az életetekben.

©2023 Timóteus Társaság. Minden jog fentartva.